פיטורין בהריון היא סוגיה רגישה במיוחד. מצד אחד, למעסיקים, ובפרט בעלי עסקים פרטיים, יש את הזכות לבחור את העובדים והעובדות שלהם. מצד שני, השוויון בין גברים ונשים מחייב הגנה על עובדות, ולשם כך נחקק חוק עבודת נשים כבר ב-1955. בפרט הוא כולל זכויות ביחס להריון ולידה, שכן באותן שנים ישראל הייתה מדינה קטנה ועידוד הילודה היה משימה לאומית. עו"ד אורן טל כבר סייע לעובדות בהריון שזכויותיהן נפגעו ובפרט כאלה שפוטרו בניגוד לחוק.
פיטורין בהריון – מתי מותר ומתי אסור?
* עילת הפיטורין – חל איסור מוחלט לפטר עובדת בגלל שנכנסה להריון. חשוב להדגיש שגם אם בחוזה ההעסקה מצוין שלמעסיק יש זכות לפטר את העובדת במקרה כזה, זהו סעיף בלתי חוקי ולכן הוא לא יכול להיות תקף.
* ותק – כשלעובדת יש ותק של 6 חודשים או יותר במקום העבודה הנוכחי, אסור לפטר אותה גם מסיבות אחרות שאינן קשורות להריון עצמו. כמובן שגם לא ניתן להודיע על כוונה לפיטורין בעתיד, כולל לא בתקופה שאחרי הלידה או חופשת הלידה.
* היתר – החריג היחיד לאיסור לפטר עובדת עם ותק של חצי שנה ומעלה הוא כשניתן לכך היתר מטעם הממונה על חוק עבודת נשים במשרד העבודה. היתר שכזה יינתן רק כשהנסיבות מצדיקות זאת, וכמובן כשיש עילה אמיתית ולא עצם ההריון.
* ידיעה – גם אם במועד מסירת ההודעה על הכוונה לפטר את העובדת המעסיק כלל לא ידע שהיא בהריון, הפיטורין אינם חוקיים והמעסיק יידרש לבטל את ההודעה. בהקשר זה כדאי לדעת שעל-פי החוק, עובדת הרה נדרשת לדווח על כך למעסיק רק החל מהחודש החמישי להריון.
ביטול הפיטורין או פיצויים מוגדלים
פיטורין בהריון בניגוד לחוק מקנים לעובדת את הזכות לתבוע את המעסיק. ניתן לתבוע את ביטול הפיטורין, ועוד אופציה, במקרים שבהם העובדת לא מעוניינת לחזור למקום שבו היחס אליה היה שלילי, היא קבלת פיצויים. לנוכח רגישות הפיטורין תוך כדי הריון, הסכום של הפיצויים עשוי להיות גבוה. עו"ד אורן טל הוא איש מקצוע בקיא ומנוסה בתחום, ובהתאם הוא יכול להבטיח וגם לקיים שירות מועיל במיוחד.